Week van de hoogbegaafdheid – 10 tot en met 18 maart 2018

“Hoogbegaafdheid is een persoonskenmerk dat bij 2 à 3 % van de bevolking voorkomt, afhankelijk van de gehanteerde definitie. Intelligentie is een essentieel onderdeel, maar hoogbegaafdheid is méér dan alleen een hoog IQ. Gedrevenheid, autonomie, creativiteit, sensitiviteit zijn andere aspecten van hoogbegaafdheid.”

kinderfotografie

Een mooie definitie maar hoogbegaafdheid is een woord dat niet bij iedereen positieve gedachten oproept, bij de meeste mensen zelfs niet.
Opmerkingen als
“ooh dan zijn je kinderen natuurlijk ook autistisch als ze hoogbegaafd zijn”
“dat is lekker makkelijk, die redden zich zelf wel”
“ik denk echt dat hij adhd heeft, hij is echt niet hoogbegaafd dat willen jullie gewoon graag”
“jullie willen zo nodig slimme kinderen dus de reiskosten betaal je dan ook zelf maar’
“ach die ouders van die hoogbegaafde kinderen hebben allemaal van die dure banen dus die kunnen zelf het onderwijs wel betalen”
“wat een opschepper dat ze die docent Spaans in het Spaans antwoord geeft”
“nu gaan jullie zeker naast jullie schoenen lopen van verwaandheid”
zijn voor ons helaas dagelijkse kost.

Er zijn zoveel vooroordelen gebaseerd op misverstanden, een hoogbegaafde is niet autistisch, verwaand of een betweter. Deze kinderen leren niet automatisch goed, vinden niet alles makkelijk en halen niet altijd hoge cijfers. In de praktijk blijkt vaak anders, hoogbegaafdheid heeft te maken met anders leren, vooruitdenken, uit verschillende hoeken naar iets kunnen kijken, snel verbanden zien, revolutionaire ideeën, een eigen visie, een gruwelijke hekel aan onrecht, een groot gevoel voor tolerantie en gelijkheid, hoog gevoeligheid, creatief denken en nog zoveel meer.

Dat hoogbegaafden beter worden herkend, is voor iedereen enorm belangrijk; voor de samenleving zodat de positieve kanten van hoogbegaafdheid kunnen worden benut en voor de hoogbegaafden zelf zodat ze niet denken dat ze gek zijn en hun talenten ten volle kunnen en mogen ontwikkelen. En vooral om de kinderen hun eigen waarde te laten behouden, dat ze goed zijn zoals ze zijn, dat ze er mogen zijn, dat ze prachtig zijn en zeker ook heel erg gewenst.

Mijn hart brak toen mijn dochter na de eerste kennismakingsochtend op haar nieuwe school (een school voor hoogbegaafd onderwijs) vrolijk naar buiten kwam rennen en zei: “Mama ik ben helemaal niet gek, hier snappen ze mij en ze zijn allemaal net zoals ik” Dat is alles wat je wilt voor je kind toch, dat ze zich normaal en geaccepteerd voelen.

Hoogbegaafd zijn heeft heel veel mooie kanten, die elk hoogbegaafd mens zou moeten kunnen ontdekken en zou moeten kunnen benutten. Maar het heeft ook zeker zijn nadelen. Door het gebrek aan kennis, het onbegrip en de vooroordelen is het voor ons een lange weg, een strijd, doorbijten en vooral doorbikkelen om een veilige en mooie basis te creëren voor onze kinderen. Wij hebben 2 prachtige hoogbegaafde kinderen die van de wereld mogen genieten en de wereld mag zeker ook van hen genieten!

dag uit het leven