World doula week | Gonny vertelt over haar werk als doula

Doula
Als geboortefotograaf hebben wij een uitgebreid kennismakingsgesprek met aanstaande ouder(s).
Wij vertellen onze werkwijze en hebben het daarnaast uitgebreid over de wensen rondom de geboorte.
Waar kijken ze naar uit, hoe bereiden ze zich voor, zijn er angsten en onzekerheden, wat zijn de wensen rondom het geboorteproces.
Het is zo bijzonder om daarmee even stil te staan bij wat wil je nou eigenlijk precies. Wat voelt goed en waar voel je je niet goed bij.
Tijdens één van deze gesprekken vertelde de aanstaande mama over de bewuste keuze voor een doula. Vertrouwen geven, kracht geven en je het gevoel geven dat je zelf sturing hebt over het proces en dat je dit aan kan ging als een rode draad door het gesprek heen. Prachtig om het belang van een doula te ervaren in het voortraject en nog mooier om te ervaren dat het verloop van de geboorte zo voorspoedig ging met de steun en het vertrouwen wat Gonny gaf.

Opleiding
Wij vinden het bijzonder belangrijk om ons te blijven ontwikkelen. Niet alleen qua fotografie maar ook rondom alles met betrekking tot het geboorteproces. In het najaar van 2016 hadden wij een leerzame dag in Rotterdam bij doula opleiding in bloei.
Een dag speciaal gericht op ons als geboortefotograaf en hoe heerlijk om die middag met extra kennis in onze rugzak weer naar huis te gaan. Kennis over het geboorteproces, het belang van alle hormonen en onze aanwezigheid als geboortefotograaf. Bewust zijn van je rol en aanwezigheid, dat is waar wij voor staan en het belang hiervan werd extra duidelijk.

Aanwezigheid van een doula & fotograaf
Is het dan niet veel rondom het ‘bed’ wanneer er zowel een geboortefotograaf als een doula aanwezig zijn? Zelf heb ik dat absoluut niet zo ervaren en nog belangrijker het gezin ook zeker niet. De verloskundige, de kraamverzorgster, de doula, de geboortefotograaf, allemaal professionals rondom het bed. Allemaal professionals met ieder zijn/haar eigen kwaliteiten en expertise en daarin lopen we elkaar zeker niet in de weg of zijn we teveel. Je kunt niet van één van de anderen verwachten dat er prachtige geboortefoto’s worden gemaakt. Of van ons als geboortefotograaf dat wij helpen om je kindje geboren te laten worden. We versterken elkaar en hebben onderling een fijne samenwerking om voor jou als aanstaande ouder(s) zoveel mogelijk aan te sluiten bij jullie wensen rondom de geboorte.

Gonny vertelt over haar werk als doula
Al 12 jaar ben ik met hart en ziel doula. Dat vier ik jaarlijks tijdens de wereldwijde doula week, waarin de positieve effecten van een doula centraal staan. Waarom willen ouders eigenlijk mij als doula? Met andere woorden, wat is toch dat doula effect?

Nou, dit is wat me elke keer weer opvalt:

Dat stellen vaak zó opgelucht zijn als ze me leren kennen. Eindelijk iemand die hoort en snapt wat ze werkelijk willen en die meedenkt en mogelijkheden ziet.

Mijn aanwezigheid geeft rust en vertrouwen. Het voelt veilig als er iemand bij is die je zélf hebt uitgekozen, waar een klik mee is en die er helemaal is voor jou en je partner. Ik ben geen familie of vriendin en heb geen medische insteek. Want dat kleurt het contact. Ik luister en volg.

Kersverse ouders zijn vaak heel gelukkig met hun geboorte ervaring. Omdat ze gebaard hebben in hun tempo en in hun sfeer. Niets fijner om dat als doula te kunnen faciliteren. Ik luister en zet mijn ervaring en weten in, ben onzichtbaar aanwezig. Of zoals een cliënte het eens treffend samenvatte: “Omdat jij erbij was, konden we het zelf”.

In al die jaren heb ik een schat aan mooie ervaringen opgedaan. Het heeft me bevestigd in wat ik al wist, dat vrouwen prima kunnen baren. De ouders die ik begeleidde gingen het geboorteproces aan: hard werken, ontspannen, keuzes maken, lachen, huilen, overgave, vertwijfeling, liefdevolle aandacht, initiatie en uiteindelijk het ontvangen van hun kindje. En ik, hun doula, mocht deel uitmaken van de bijzondere geboortereis en hun liefdevol het doula effect laten ervaren.

Neem zeker even een kijkje op Gonny haar website of volg haar op facebook

Doula geboortefotograaf
doula geboortefotograaf