Verwachtingsvol

Mijn naam is Vivi Bolhuis, ik ben eigenaar van Verwachtingsvol en moeder van een  jongetje van 2 jaar. Ik begeleid zwangere vrouwen en hun partners die al iets bewuster leven en het gevoel hebben dat er meer is dan alleen de begeleiding van de verloskundige of de pufclub. Ik ben zo gefascineerd door de geboorte en hoe de vrouwen, die een kindje verwachten, zich voorbereiden. Bevallen vanuit kracht en vertrouwen, een natuurlijke en holistische kijk op het geboorteproces.
Naast zwangerschapscoaching begeleid ik ook vrouwencirkels, waarin ik (aanstaande) moeders samen breng om op een dieper niveau te delen. We zoomen in op een thema. Komen samen in kwetsbaarheid, in eerlijkheid en luisteren naar elkaar zonder oordeel. Zo kun jij weer bij je zachte kracht komen.
Ook de Mother Blessing, een ceremonie die ik begeleid, is gericht op de moeder en haar aanstaande moederschap. Een inwijding in jouw nieuwe rol, door te delen, positieve verhalen uit te wisselen en door verbindende rituelen.

Zwangere vrouwen begeleiden op een dieper niveau

Mijn missie is om zwangere vrouwen te begeleiden op een dieper niveau, zodat zij hun eigen invloed op het geboorteproces gaan zien en voelen. Om ze verantwoordelijkheid te laten nemen voor hun eigen unieke ervaring.
Er is helaas zoveel negativiteit, onwetendheid en angst rondom de geboorte van onze kinderen. Ik zie en hoor veel verhalen van moeders die terugkijken op een traumatische geboorte waarbij ze zich overvallen of niet gezien hebben gevoeld. Mijn droom is om meer zachte geboortes te laten gebeuren. Zodat de moeder (en partner) goed terug kan kijken op deze bijzondere ervaring die ze haar hele leven met zich meedraagt. Een mooie ervaring waarbij het kindje een zachte landing kan hebben in de wereld en daardoor vaak een gemakkelijkere start heeft. Moederschap doe je er niet even bij, het is een levenswerk.

Ontspannen bevalling

Regie versus overgave. Verwarrende termen en allebei onmisbaar voor een ontspannen bevalling. Het gevoel dat jij aan het roer staat, jij de hoofdrolspeler bent en jij degene bent die de keuzes maakt. Dit kan je zoveel vertrouwen geven dat je je kunt overgeven aan het verloop van het geboorteproces. Regie betekent niet controle hebben over hoe het zal gaan maar juist deze controle loslaten. Het betekent wel dat jij alle invloed, die jij hebt, inzet om de geboorte zo ontspannen mogelijk te laten verlopen.

Hoe bereik je dat nou?

Terwijl ik naast je sta tijdens deze zwangerschapscoaching, kijken we wat jij nodig hebt en gaan we de diepte in. We gaan bewust bezig met je zwangerschap en we staan stil bij de verantwoordelijkheid die jij hierin hebt. Ook komt de werking van jouw lijf en jouw brein aan bod en welke invloed je zelf hebt op jouw eigen ervaring van de geboorte van je kindje. Om te beginnen is het nodig dat je verantwoordelijkheid neemt voor jouw proces. Je mag het je toe eigenen. Dat is spannend en nieuw en je kunt je daar heel kwetsbaar in voelen. Door op deze manier anders te gaan kijken naar de bevalling en het geboorteproces ervaar je vaak al een gevoel van vrijheid en positiviteit
Dat subtiele voorgevoel dat je misschien vaak niet gelooft of negeert, is je intuïtie, het diepe weten. Tijdens de geboorte kan je hoofd uit en mag je je lijf laten spreken. Eigenlijk mag je zelf lekker achterover gaan leunen en kijk maar wat er gebeurt. Diepe ontspanning betekent dat je volledig in je lichaam aanwezig bent en dus in het moment bent. Je mag helemaal zacht zijn, ademen, je laten aanraken en verwennen, je laten verwarmen door water of dekens. Als je je geliefd voelt kun je nog beter ontspannen en kan de lichaamseigen pijnstiller haar werk optimaal doen. Het brengt je moed en rust en ruimte aan je kindje.

‘Ik vond het een zalig idee dat ik zelf achterover mocht leunen’

Door je met positiviteit te omringen, ontstaat een heel ander uitgangspunt. Je kunt invloed uitoefenen door je op jezelf te richten op wat jij nodig hebt en hoe jij het graag zou zien en dit ook met je omgeving te delen. Beïnvloed je brein door in detail te visualiseren hoe jouw geboortedag eruit gaat zien en herhaal positieve zinnen elke dag opnieuw zodat ze in je gaan zitten.

Veilige omgeving

Je kunt vooraf bedenken wat je nodig hebt om de plek waar jij bevalt als veilige omgeving te ervaren. Kun je voldoende privacy ervaren, heb je rust nodig, is het schemerig en warm? Je geboorte team maakt ook onderdeel uit van jouw omgeving en die kun je zelf uitkiezen. Voel je je vertrouwd, heb je een band met elkaar? Weten zij wat je nodig hebt en gaan ze voor je staan? Zorg ervoor dat je weet hoe je lichaam werkt en hoe ongelofelijk goed het jou gaat helpen als jij voor de juiste omstandigheden zorgt. Op basis van deze kennis kun jij je bevalwensen en grenzen aangeven en overdragen aan de mensen om je heen. Blijf vooral kritisch en stel veel vragen want keuzes kun je alleen maar goed maken als je precies weet hoe en waarom jou iets wordt geadviseerd.

Verwachtingsvol

Geboorteproces

Jouw kindje zoekt zijn weg naar buiten en dat kan het best in de meest optimale positie. Dit ontstaat soms gaandeweg en jij mag je kindje daarbij ondersteunen. Door een verticale houding aan te nemen, daardoor de zwaartekracht mee te laten helpen, creëer je ruimte en dus bewegingsvrijheid voor je kindje.

Gedraag je als een dier, remmen los, de schaamte mag je van je afgooien, geluiden mogen hoorbaar zijn, blote huid hoort bij geboorte. Bloed, zweet en tranen horen erbij. Niks kan je meer schelen, jij gaat in je cocon en door alle zorg, rust en ontspanning probeer je daar zo lang mogelijk te blijven, zodat jij kunt doen wat er gedaan moet worden. Je kindje op de wereld zetten.
Niemand heeft een horloge of een stopwatch bij zich om de tijd op te nemen van jouw bevalling. De duur van een geboorte ligt zo uiteen, van maar 1 uur tot wel 36 uur, dat je hier vooraf niets over kunt zeggen en achteraf niks van kunt vinden. Laat het los, geef je over en geef aan dat het jouw bevalling is, met jouw persoonlijke tijd. En….. de tijd die geweest is, zegt niets over de tijd die nog komen gaat!

Jouw bevalling

Jij hoeft nooit toestemming te vragen om te doen wat je wilt doen tijdens de geboorte. Ook mag niemand jou vertellen wat je moet doen, want je moet niks. Het is jouw bevalling, en jij bent eigenaar. De mensen om jouw heen moeten jou om toestemming vragen en jij mag kiezen of je mee wilt gaan in een advies van jouw zorgverlener of dat je wilt varen op jouw gevoel.

Geboortefotografie

De geboorte van jouw baby is maar een momentopname, en achteraf kan het lijken alsof het voorbij is gevlogen en heb je alleen je herinnering nog. Het kan ontzettend waardevol zijn om foto’s of filmpjes te hebben van jezelf tijdens het geboorteproces. Je ziet je eigen kracht terug, de emoties en het moment dat je kindje ter wereld komt. De details die je later vergeten bent, de emoties die zichtbaar zijn, alles kan worden vastgelegd op beeld! Zelf heb ik foto’s met mijn mobiel gemaakt en de geboorte staat op video vastgelegd. Iedere keer moet ik weer huilen als ik het terugkijk. Als het wel anders loopt of de geboorte gaat juist heel snel, dan is het heel fijn om alle beelden op een rijtje terug te zien, juist om te verwerken wat er is gebeurt. Ik zou zeker een geboortefotograaf bij mijn bevalling willen hebben, omdat zij precies weten hoe je dit bijzondere moment in detail moet vastleggen. Ze pakken de emotie die je zelf niet zo goed kunt vastleggen, laat staan dat je daar tijd of ruimte voor hebt in the heat of the moment!

Waardevolle foto

Onderstaande foto is belangrijk voor mij.  Waarom hij zo waardevol voor mij is? Omdat het zo direct na de geboorte is, die overigens op de baarkruk plaatsvond, maar daarna ben ik gaan liggen. Zo’n puur moment, maar zo blij en trots voelde ik me. Zo verliefd en zó vol emoties. Thuis op een matrasje in onze woonkeuken. Wat te gek dat het zo mocht zijn allemaal!

Verwachtingsvol

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.