Begrijpen en begrepen worden is voor iedereen fijn dat is precies wat ons raakt bij Taal voor Taal. Iedereen wil begrepen worden in emoties, blijdschap, teleurstellingen, een (geboorte)verhaal, in gevoel, eigenlijk in alles. Hoe mooi is het dat wij een verhaal (geboorte of gezin) vast kunnen leggen zodat je zelf het proces begrijpt en kunt zien hoe mooi en bijzonder jullie verhaal is. Super mooi om te zien wat Petra met taal voor taal en communiceren met baby- en kindergebaren aan begrip kan bewerkstelligen tussen ouders en kinderen. Zo tof om te zien dat ook nu weer beelden (gebaren) het mooiste communicatiemiddel zijn. Petra verteld je van alles over Taal voor Taal en wat ze voor jou en je kinderen kan betekenen.

Taal voor Taal

Mijn naam is Petra Nell en samen met Freek, Hugo en Boris (+ Jip de poes en vijf vissen die regelmatig van naam wisselen) wonen wij nu vier jaar in Zuidlaren. Een mooi gezellig dorp onder Groningen. Met mijn bedrijf Taal voor Taal ben ik vijf jaar geleden gestart in Groningen. Destijds nog onder de noemer ‘Babygebaren Groningen’. Ik vond al snel dat deze naam de lading niet voldoende dekt en heb er Taal voor Taal van gemaakt. Als moeder van Hugo en Boris was (en ben) ik ontzettend nieuwsgierig naar hun ontwikkeling. Ik moest en zou te weten komen wat er gebeurde in hun hoofdje. Zij konden het nog niet uitspreken, ik kon het wel achterhalen. Door onder andere gebaren aan te leren maar ook door mijzelf meer te verdiepen in hun spraak- en taalontwikkeling. Motorische ontwikkeling en breinontwikkeling. De combinatie van gebaren en de verworven kennis heeft geleid tot een methode waarin het gaat over hoe je contact maakt met jonge kinderen. Met als communicatiemiddel baby- en kindergebaren.

Inmiddels heeft Taal voor Taal een groei doorgemaakt en werkt met een aantal partners. Zo geeft Tamara de cursussen in Groningen en Gretha is actief in Veendam eo. Zelf heb ik mijn kantoor gevestigd in Assen en geef van daaruit de cursussen en trainingen aan ouders en in company aan  kinderopvangcentra.

Het gaat erom dat wij jonge kinderen beter kunnen begrijpen omdat zij zich begrepen willen voelen.

Communiceren met baby- en kindergebaren

Onze missie is om het communiceren met (baby- en kinder)gebaren te normaliseren. Daar waar velen denken dat deze mooie beeldtaal alleen weggelegd is voor doven, daar willen wij aan iedereen duidelijk maken dat het communiceren met gebaren voor jou, voor mij, voor de buurman en voor wie dan ook zo ontzettend ‘handig’ is!
Begrijpen en begrepen worden is voor iedereen fijn. Met name onze jongste doelgroep heeft daar veel baat bij. En als ouders/professionals met een klein beetje extra kennis over de ontwikkeling van het jonge kind en met een eenvoudig communicatie middel dit kunnen bewerkstelligen, waarom zou je het dan niet doen.

Inzicht in spraak- en taalontwikkeling

Bij Taal voor Taal richten wij ons op ouders en kinderopvangcentra en bieden cursussen en trainingen aan, gericht op de communicatie tussen ouder (of professional) en het jonge kind (0-4 jaar).
Wij vertellen hoe je de lichaamstaal van baby’s kunt lezen (bv. een open handje betekent open voor contact, etc.) Vervolgens vertellen wij over de spraak-, taalontwikkeling en breinontwikkeling van jonge kinderen en hoe je als ouder contact maakt met jonge kinderen. Puur door te kijken zonder daar een eigen invulling aan te geven. Een belangrijk middel in de communicatie zijn baby- en kindergebaren. Juist deze vorm omdat jonge kinderen nog geen gesproken woorden kunnen produceren maar wel gebaren kunnen maken (en beelddenkers zijn). Je geeft ze daarmee de taal in handen. Dit vergroot niet alleen hun woordenschat maar stimuleert ook hun spraak- en taalontwikkeling. Het zorgt er ook voor dat een ouder een kind eerder begrijpt en dat een kind zich begrepen voelt.

Cursus

De meeste ouders die de cursus volgen starten wanneer hun kindje ongeveer 6 maanden oud is. In deze periode kunnen kinderen de gebaren die je als ouder wilt gaan gebruiken begrijpen. Een cursus voor de ouders bestaat uit twee bijeenkomsten. Tussendoor ontvang je nog een online opdracht. Tijdens de cursus vertellen wij over de ontwikkeling van je kind, de meerwaarde van beeldtaal en volgens welke drie eenvoudige stappen je contact kan maken met een kind. Want dat kan soms best een uitdaging zijn. Daarbij leer je minimaal 50 gebaren die je kan toepassen in jullie dagelijkse communicatie.

Communiceren met gebaren versterkt het contact met jonge kinderen.

Wat betekent dat nu voor jou en je kind wanneer je met extra kennis over de ontwikkeling van je kind en met gebaren communiceert? In waarde is dit moeilijk uit te drukken. Zelf ben ik met gebaren begonnen toen Hugo nog maar drie maanden oud was. Inmiddels is hij zes en gebaren wij nog steeds met elkaar. En dan vooral op afstand. Nog even veel plezier kunnen wensen als hij bovenin de bus zit om op schoolreisje te gaan. Of vragen of hij naar het toilet moet met een gebaar, in plaats van het hardop ‘en public’ vragen. Dat vindt hij namelijk niet zo prettig. Als ouder merk ik dat het effect van de gebaren verder reikt dan de baby- en peuterperiode waarin kinderen nog niet beschikken over de gesproken woorden. Dus tja… de waarde… ? ‘Een leven lang plezier!’

Foto’s van de geboorte

En dat kan ik ook zeggen van de waarde van geboorte foto’s. Toen beide jongens geboren werden zijn er foto’s gemaakt. En wat is het mooi om van deze eerste momenten een foto van die kleintjes te hebben. Waar wij als kersverse ouders achter kwamen is dat het hebben van deze foto’s een grotere betekenis kreeg. Want het is en blijft een bijzonder moment wat nu vastgelegd is. Ik ben nog geen ouder tegen gekomen die niet onder de indruk was van de geboorte van zijn of haar kind. En of de geboorte nu een positieve of negatieve ervaring is geweest, het is een ervaring die verwerkingstijd nodig heeft. En daar kunnen foto’s zeker heel waardevol voor zijn.


Dag mooie jongen, wat ben je welkom, wat ben je mooi! Dit mooie contactmoment met Hugo. Door deze foto zal het mij altijd goed bijblijven. Zo waardevol!

Bij Verwonder Fotografie draait het om beeldtaal voor jou als ouder. Een beeld zegt zo ontzettend veel meer. Bij Taal voor Taal draait het ook om beeldtaal. Wil jij nu weten wat de voordelen zijn van beeldtaal voor jonge kinderen? En hoe jij de taal beeldend kan maken voor kinderen? Download dan ons Ebook ‘De TIEN voordelen van beeldtaal’.  https://taalvoortaal.com/ebook/ of kom een taal voor taal cursus of workshop volgen.

Taal voor Taal vind je onder andere op Facebook en Instagram

Gebruik jij ook gebaren met je kinderen? Laat het ons weten in een reactie, wij zijn benieuwd naar jullie verhalen!

Zeer waardevolle cursus wat een mooie basis vormt voor het gebaren met je baby. De cursus geeft zowel theoretische achtergrond, maar ook vooral nuttige tools om (spelenderwijs) zelf de gebaren te leren en te kunnen onthouden. Erg leuk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *