Dat prachtige huisje van je pasgeboren kindje wordt vaak vol verwondering bekeken. ‘heeft ie daar in gezeten?’ ‘wauw het lijkt wel een levensboom’. Kortom enthousiasme over de placenta is wel wel. Als geboortefotograaf staan wij vaak in de buurt van de aanstaande ouders wanneer de vraag komt ‘wil je ook iets met je placenta?’. Hier wordt veelal om gelachen en het is eigenlijk een vraag waar weinig ouders vooraf over nadenken. Daar brengen we middels de gastblog van Chantal verandering in. Chantal noemt zichzelf namelijk De Placenta Specialist, Nieuwsgierig? Lees dan snel verder! 

De Placenta Specialist

Ik ben Chantal, moeder van drie geweldige kinderen, getrouwd met mijn lief, 3 dagen werkzaam voor een ‘baas’ én zelfstandig werkzaam met zwangeren, kraamvrouwen en… placenta’s!

placenta specialist

Wat is je missie

Ik wil dat moeders met een goed gevoel terugkijken op hun bevalling en kraamtijd. Daar waar zij op mijn pad komen ondersteun ik daarin.
Voor wat betreft de placenta: Ik wil dat elke moeder de mogelijkheid heeft om te doen met haar placenta wat ze wil. Ook als ze er een mooie herinnering aan wil hebben, of wil opeten.

Placenta’s

Voor kraamvrouwen verwerk ik ook placenta’s. Ik maak prints, zalf, tinctuur, maar toch voornamelijk capsules.

Say What!?? Ik geef toe, dat gaat sommigen wat te ver, maar ik hoef jullie natuurlijk niet te vertellen hoe gaaf een placenta eigenlijk is.

 • Jij wist dat …
  Élke placenta uniek is, als een vingerafdruk.
 • Jij wist dat …
  Je een positieve zwangerschapstest krijgt dankzij je placenta, die scheidt namelijk de HCG af waar de test op reageert!
 • Jij wist dat …
  De lengte van alle haarvaten in de placenta een lengte kunnen hebben van 52 kilometer.
 • Jij wist dat …
  De placenta zich ontwikkelt én functioneert zonder enige invloed van je hersenen.
 • Jij wist dat …
  Je placenta bomvol ijzer zit. Dus áls je veel bloed verloren hebt na je bevalling kan je haar prima gebruiken om ijzertekort aan te vullen.

Maar dat wist je natuurlijk allemaal al! Zo niet? Geef toe: dan vind je die bloederige homp vlees nu vast een stuk fascinerender. En wil je haar misschien zelfs even goed bekijken na de bevalling!

placenta specialist

Geboortefotografie

Geboortefotograaf Lianne de Koning heeft voor mij het proces van capsuleren vastgelegd. Ik ben sowieso gek op geboortefotografie. Toen ik zwanger was kende ik het niet, maar nu zou ik zelf absoluut kiezen voor een fotograaf bij mijn bevalling. Mijn lief had geen tijd foto’s te maken en de partus assistente en doula, moeder en zus waren toch minder bedreven ?.

Waardevolle foto

Ik ben dól op foto’s! Ik moet bekennen dat ik tegenwoordig maar amper de camera pak (heel cliché vooral in de vakanties) en toch meestal mijn mobiel gebruik. Maar eigenlijk zijn de meeste foto’s toch wel stukjes die belangrijk zijn. Gewoon, omdat ze een moment weergeven waarvan ik op dat moment belangrijk vond dat het bewaard werd in meer dan alleen mijn hoofd.

Maar als ik één foto mag kiezen (wat dus eigenlijk niet kan en ik heb al spijt dat ik er nu tóch 1 kies) is het wel deze. Gemaakt door mijn moeder vlak na de geboorte van onze oudste dochter. Een man die als een blok valt voor zijn dochter… (sorry voor de lage kwaliteit, oma deed niet aan digitaal)

 

Speciaal voor jou

Als ik íets tof zou vinden is het dat jij na het lezen van dit blog anders naar jouw placenta kijkt. Natuurlijk maakt niet iedereen een print. En niet iedereen eet haar placenta op. Maar als je met iets meer verwondering naar dit bijzondere orgaan kijkt, ben ik blij!

Vooruit, voor de lezers van dit blog 10% op een mooie aquarel van jouw placenta!

https://www.placentaspecialist.nl/gallerij-placenta-aquarellen/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *