De meest schattige houding; de foetushouding
Vanaf ongeveer week 32 van de zwangerschap komt je baby in de foetushouding te liggen, klaar voor de geboorte. Ook na de geboorte knuffelt je baby in het begin het liefst de hele dag met je. Lekker dicht tegen je aan in de foetushouding. Wist je dat dit niet zomaar is?
Baby’s dansen rond in je buik
In het begin van de zwangerschap heeft je baby nog alle ruimte om zich te bewegen. Zelf hebben we dit tijdens de echo van ons dochtertje heel mooi kunnen zien. Super beweeglijk danste ze mijn hele baarmoeder rond. We hadden er toen nog geen idee van dat het ook daadwerkelijk een klein danseresje zou worden 😉 Je baby groeit en ontwikkelt zich de eerste weken van de zwangerschap zo snel! Vanaf ongeveer week 32 van de zwangerschap heeft je baby hier geen ruimte meer voor en komt je baby in de foetushouding te liggen. Als je baby in deze houding ligt is dat met opgetrokken en gevouwen handen en armen. Je baby gaat dan klaarliggen voor de geboorte.
Houding voor de geboorte
De kans is groot dat je baby in de zogenoemde achterhoofdsligging gaat liggen.
Al die kleine (en soms keiharde!) schopjes en bewegingen die je voelt als je zwanger bent, zijn vaak moeilijk te plaatsen. Als je tijdens de controle van de verloskundige hebt gehoord aan welke kant het ruggetje van je baby ligt, kun je aan de hand van deze afbeelding misschien een betere voorstelling maken van wat je nu precies voelt. Bij deze achterhoofdsligging komt het achterhoofd van je baby tijdens de bevalling als eerste in het geboortekanaal. De schedelbeenderen van je baby kunnen zo tijdens de geboorte een stukje over elkaar schuiven. Op deze manier past het hoofdje van je baby wat makkelijker door het geboortekanaal. Wist je dat maar 5% van de baby’s een andere houding aanneemt? Ouders van nu heeft een mooi en duidelijk stuk geschreven over deze andere houdingen. Kijk voor de verschillende houdingen en voor meer informatie hierover op https://www.oudersvannu.nl/zwanger/bevalling/ligging-baby/.
(*Afbeelding uit artikel oudersvannu.nl)
Foetushouding
Als je kindje geboren is, zijn er veel verloskundigen die je graag de foetushouding laten zien. Je kunt dan heel mooi zien hoe je baby met opgetrokken armen en beentjes in je baarmoeder heeft gezeten. We maken hier graag een foto van omdat het zo bijzonder is om later te zien hoe je baby in je buik heeft gezeten. Die eerste weken na de geboorte vliegen zo snel voorbij en kun je je al haast niet meer voorstellen hoe je baby ooit in je buik heeft gezeten. Dat is zo’n wonder! Wij blijven ons daarover verwonderen.
Geborgen
Dat de foetushouding ultiem schattig is, weten we allemaal. Helemaal opgevouwen tot een klein knus bolletje, knuffelt je baby in het begin het liefst de hele dag met je. Met het hoofdje op je borst ligt je kleintje heerlijk naar je hartslag te luisteren. Deze houding voelt voor je baby zo veilig en vertrouwd. Het geeft je baby het gevoel weer even terug, veilig terug in de foetushouding te zijn. Het is dan ook niet zo gek dat je baby op deze manier heerlijk ligt te slapen en vaak weer wakker wordt, zodra je je baby weer in zijn wiegje legt. Je baby is negen maanden lang jouw baarmoeder gewend geweest; prikkelarm, donker, warm en geborgen. Je baby is eigenlijk gewend om continu in een soort Tummy-Tub van 37 graden te dobberen, helemaal veilig afgebakend. Het is een hele overgang naar de buitenwereld. Voor het eerst ademt je baby lucht in, voelt kou, hoort harde geluiden, ruikt verschillende geuren. Kortom, een heleboel nieuwe prikkels tegelijk. Jij bent voor je baby zijn thuis, je was immers negen maanden zijn huis. Je geur, je stem, je hartslag en ademhaling; dat is voor je baby allemaal zo veilig en vertrouwd.
Het vierde trimester
De afgelopen maanden is je baby continu vastgehouden door jouw baarmoeder, daarom hebben baby’s ook zoveel huidhonger. Sommige kindjes wennen snel aan het wiegje en slapen hier heerlijk. Andere kindjes hebben meer moeite om hieraan te wennen en willen het liefste continu dicht bij je blijven. Jij als moeder voelt precies aan wat je baby nodig heeft. Als je baby rustig en tevreden is, ben je dat als moeder vaak ook. Tegenwoordig is er steeds meer bekend en beschreven over het ‘vierde trimester’.
In de naam is het eigenlijk al heel duidelijk verwoord, een vierde deel van de zwangerschap, alleen dan buiten de baarmoeder. De eerste periode na de geboorte wordt gezien als een soort verlenging van de zwangerschap. Wat goed werkt is door je kindje lekker veel bij je te dragen, gewoon lekker op schoot en een draagdoek is hierbij echt onmisbaar. Ons zoontje had veel last van het reflex van Moro. Hij werd hierdoor super snel wakker en raakte dan zo overstuur. Bij mijn dochtertje gebruikte ik al graag de draagdoek, maar mijn zoontje heeft de eerste periode echt in de draagdoek gewoond! Hij vond het heerlijk om terug in de foetushouding te zijn lekker dicht tegen mij aan. Al zijn vertrouwde geluiden om zich heen en heerlijk afgebakend door de draagdoek. Hij sliep hier echt uren in. Ondertussen had ik mijn handen vrij.
Slapen in de foetushouding
Voor baby’s is het in het begin het veiligst om op hun ruggetje te slapen in hun bedje. Toch zie je dat zodra kindjes meer kunnen bewegen en ze beginnen te kruipen, ze vaak op hun buikjes gaan liggen met de billetjes in de lucht en hun knietjes opgetrokken. Lekker opgekruld, veilig en vertrouwd. En lijkt deze houding ook niet veel op de foetushouding?
Wil jij graag een prachtig aandenken aan je kindje in de foetushouding zo vlak na de geboorte? Of wil je graag een mooie herinnering van die bijzondere periode, het vierde trimester? Bekijk dan hier alle informatie over geboortefotografie of over een newbornlifestyle fotoshoot.