– Een persoonlijk gastblog over de geboortefotograaf –
Als je zwanger bent komen er heel veel nieuwe dingen op je af. Je moet zoveel keuzes maken! Tijdens mijn eerste zwangerschap raakte ik daar wel een tikkeltje gestrest van. Hoe weet je dat jouw keuze de beste is? Gék maakt het me. Wat ik wel meteen wist is dat ik geen geboortefotograaf wilde. Een vreemde die foto’s komt maken van het meeste intieme moment van mijn leven? No way! Van die stellige keuze kwamen mijn man en ik tijdens mijn tweede zwangerschap helemaal terug.  

Een geboortefotograaf bij je bevalling 

Tijdens mijn eerste zwangerschap had ik dus bedacht dat ik geen geboortefotograaf wilde. Ik zag het écht niet zitten om een extra paar vreemde ogen bij mijn bevalling te hebben. Ik vond het al spannend genoeg allemaal. Maar ja, toen vergaten we onze camera mee te nemen naar het ziekenhuis. Het gevolg?  We hadden geen enkele mooie foto van de bevalling en de spannende en bijzondere momenten daarna. Als ik nu naar die foto’s kijk baal ik echt enorm. Ik had zo graag prachtige foto’s willen hebben van het proces van de geboorte van onze zoon. Dat moest dus anders bij een volgende zwangerschap en bevalling!  

Een fotograaf kiezen die bij je past 

Ruim een jaar later was ik zwanger van onze dochter en ik wist meteen: die geboortefotograaf gaat er nu wél komen. Hoe spannend ik het ook vind om een vreemde bij de bevalling te hebben, die drang naar het hebben van prachtige foto’s was veel te groot. Wat ik dus wel heel belangrijk vond is dat ik een fotograaf zou kiezen die bij mij past. Waar zowel mijn man en ik een goede klik bij voelen. Ik wil me veilig voelen als ik op mijn kwetsbaarst ben. Ik schreef meerdere fotografen aan, maar uiteindelijk hebben we maar één kennismakingsgesprek gehad.  De dames van Verwonderfotografie waren zo lief om naar ons huis in Steenwijk te komen, want ik was door bekkeninstabiliteit aan huis gebonden. We zaten lekker buiten in onze achtertuin, onze zoon dartelde lekker om ons heen en ondertussen leerden wij elkaar kennen. We mochten voorbeeldalbums bekijken, stelden alle vragen die we wilden stellen, vertelden meer over onszelf en hoe we mijn bevalling voor ons zagen.  

Een schot in de roos 

Wat mensen me trouwens vaak vroegen als ik vertelde dat er een geboortefotograaf bij de bevalling zou zijn is: ‘maar mag ze dan ook foto’s maken van je vajayjay?’ Ja dus, ze mag ook foto’s maken van de daadwerkelijke bevalling. Ik kan het nou eenmaal zelf niet zo goed bekijken en het lijkt me prachtig om foto’s te hebben van het moment dat onze dochter ter wereld komt. Ik weet dat er ook vrouwen zijn die het via een spiegel bekijken, maar ik ken mezelf: op dat moment moet dat kind er uit en heb ik écht geen zin om in een spiegel te gaan kijken. Dus: maak er maar zoveel mogelijk foto’s van. 

Intensief contact 

We hadden redelijk intensief contact met onze geboortefotografen. Via WhatsApp hielden we ze op de hoogte van controles, extra bezoekjes aan het ziekenhuis en eventuele weeën. Vanaf 37 weken zwangerschap stonden ze 24 uur per dag voor ons stand-by. Dag en nacht konden we ze bellen en we belden dus ook midden in de nacht om te zeggen dat de geboorte er aan zat te komen. Het was de bedoeling dat één van de twee fotografen ook al gedurende de periode van weeën bij ons in het ziekenhuis zou zijn, maar omdat ik zo snel beviel is dat helaas niet gelukt. Ik zei nog gekscherend dat het me niet uitmaakte omdat ik er toch niet mooi uit zag tijdens de weeën, maar stiekem vind ik het wel jammer. De volgende keer moet ik gewoon niet zo snel bevallen, haha. De foto’s van het moment dat het hoofdje werd geboren heeft mijn man nog even snel gemaakt met onze camera trouwens. Die waren we nu gelukkig níet vergeten haha.  

Een prachtige geboortereportage 

Onze geboortefotograaf stapte de verloskamer in op het moment dat Noor geboren werd. Ze was dus nét te laat, maar daarna kon het vastleggen beginnen. Ik kon van tevoren niet zo goed bedenken hoe dat zou gaan, een ‘vreemde’ bij die bijzondere eerste momenten. Zou ze in de weg lopen? Zou ik me eraan gaan ergeren? Zou ze aandacht op gaan eisen? Spannend om over na te denken, maar gelukkig: het voelde allemaal heel fijn. Marjolein nam geen extra ruimte in, ze drong zich niet op en maakte op een natuurlijke manier foto’s van ons drieën. Haar aanwezigheid voelde gewoon normaal, alsof het zo had moeten zijn.  Het resultaat mag er zijn. We hebben prachtige foto’s van de eerste uren van Noor. Ik kijk er, ook nu Noor al zeven maanden oud is, nog elke dag naar. Ik heb een app op mijn telefoon waar de foto’s in staan, dus dat is heel laagdrempelig. Ik betrap mezelf er wel eens op dat ik onbewust op de bank glimlachend naar de foto’s zit te kijken. We hebben ook een fotoalbum waar ik graag doorheen blader en we hebben verschillende foto’s ingelijst op de piano staan of op het prikbord hangen. Het blijft iets enorm waardevols en ik hoop dat Noor het als ze oud genoeg is net zo leuk vindt om naar de foto’s te kijken als ik.  Ik ben zó blij dat we voor een geboortefotograaf hebben gekozen. Ja, het is duur en je moet er misschien wel voor sparen, maar ik vind het de investering meer dan waard. Het is zo’n prachtige herinnering aan het meest bijzondere moment van je leven: de geboorte van je kind.  

Zou jij kiezen voor een geboortefotograaf?Wij zijn heel benieuwd ?!

een geboortefotograaf bij je bevalling

Geboortefotografie

Waardevolle foto’s om te koesteren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *