In April mocht ik een middagje meekijken tijdens het dagelijkse leven op de boerderij van Martine en Klaas, Winsumerzuivel en natuurlijk prachtige waardevolle foto’s en filmbeelden maken.
Ik werd verwelkomd door 2 heerlijke stuiterende kinderen, Thijn en Sophie. Trampoline springen is toch echt wel favoriet voor veel kinderen en wat kun je daar van genieten als fotograaf. Heerlijke blije snoetjes, ‘kijk wat ik kan’, gelach en vooral veel plezier.

gezinsfotograaf dag uit het leven van fotoshoot

Thijn heeft mij de hele middag op sleeptouw genomen, hij weet echt alles over de boerderij en deelt zijn kennis maar al te graag. Heerlijk zo’n enthousiast mannetje dat er van geniet om over zijn thuis te vertellen. Zijn gezichtje straalde echt de hele middag, behalve aan het eind… hij baalde echt dat ik weer naar huis ging en niet gezellig bleef. Ik vond het zo sneu dat beteuterde gezichtje ondanks dat ik geen mooier compliment kon krijgen.

Na het trampoline springen was het tijd voor de klusjes. Samen met opa alles klaar maken voor de kalfjes boven op de hooizolder. Plakken stro neergooien zodat opa de zakken kan vullen die de kalfjes de volgende ochtend weer nodig hebben. En dan stiekem natuurlijk ook even klieren en opa  onder het stro gooien.

Terwijl we nog even op papa wachten kunnen we mooi de koeien aaien, met mama knuffelen en natuurlijk ook even gek doen.

En dan is het eindelijk zo ver! De hele oude trekker wordt aangeslingerd om het voer voor de koeien weer bij elkaar te vegen zodat de koeien er van kunnen eten. Glinster oogjes is alles wat ik zie, koppies die genieten van het samen met papa op de oude trekker zitten, echte pretbakkies. Een heerlijk verwonder moment.

En dan onderweg naar de melkput…

Kleine kindjes (die zichzelf al heel groot voelen) in een enorme melkput. Te klein om bij de doekjes en de handschoenen te komen… vindingrijk zijn ze wel… en dan lukt het toch.

Naast dat de melk naar de Albert Heijn gaat, gaat er elke dag ook wat melk naar de kalfjes. Terwijl papa en Thijn de koeien melken gaan mama en Sophie de kalfjes melk geven.
De poezen en Sophie lusten ook heel graag verse melk 🙂

Opa zorgt ondertussen voor de stal en melkt ook de pas bevallen koe. De eerste melk die een koe geeft nadat zij is bevallen heet biest, bij mensen noemen we dit colostrum. Biest is dikker en geler dan gewone melk en bevat veel afweerstoffen in de vorm van eiwitten. Een net geboren koe heeft nog geen eigen afweer daarom is het belangrijk dat de pasgeboren kalfjes de biest krijgen. Samen met opa en Sophie zorgt Martine ervoor dat de pasgeboren kalfjes deze biest krijgen.

Na het voeren van de kalfjes maakt Martine alle bakken weer schoon en ga ik nog even in de melkput, bij Klaas en Thijn, kijken. De laatste koeien worden gemolken en dan is het tijd voor opruimen en schoonmaken.

Dankjewel lieve familie dat ik een middagje mee mocht genieten van jullie heerlijke woon en werkplek, jullie thuis. Ik heb genoten en het is super fijn dat jullie zo genieten van alle foto’s.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *