In de kennismakingsgesprekken voor een geboortereportage praten we ook over hoe het gezin zich voorbereid op de geboorte. Een cursus hypnobirthing door Leonie komt dan wel eens voorbij. Wij waren heel nieuwsgierig naar haar werkwijze want wat zien we een positieve bijdrage van haar cursus op het geboorteproces. Leonie verteld in dit gastblog over haar praktijk en hoe ze er is voor de gezinnen vanaf de zwangerschap tot aan ongeveer de tweede verjaardag van het kind. Leonie is een hele open en warme vrouw die met veel enthousiasme en kennis jou op een positieve manier naar de geboorte laat kijken. Ga er even lekker bij zitten en lees haar blog. Neem zeker ook even een kijkje op haar website en Instagram.

Leonie Winkel – Geboortecoach

Ik ben Leonie Winkel, ik woon in Groningen, samen met Gijs en onze twee zoons Finn (7 jaar) en Brent (5 jaar). Na jarenlang als fysiotherapeut te hebben gewerkt, ben ik in januari 2016 mijn eigen praktijk begonnen op het gebied van complementaire geboortezorg. Eerst alleen met een groepscursus HypnoBirthing, vanwege mijn eigen fantastische ervaring hiermee. Inmiddels is de praktijk uitgegroeid tot een compleet en goedlopende praktijk waar ik ouders en zorgverleners begeleid vanaf de zwangerschap tot aan ongeveer de tweede verjaardag van het kind. Ik bied zwangerschapscoaching op maat aan, maar ook groepscursussen. Hierin komt de complete fysieke en mentale voorbereiding op de bevalling aan bod. Met veel aandacht voor fysiologie, autonomie en ontspanning. Ik bied babymassage en kindermassage aan en ben draagconsulent. Daarnaast werk ik als docent voor kraamzorg het Groene Kruis en Isis Kraamzorg. Daar leer ik de kraamverzorgenden alles over de hechting tussen ouders en hun baby. Mijn werkgebied is Groningen en omgeving.

Leonie winkel

De geboorte van je kindje verrijkt je en laat je groeien.

Mijn missie en wens is dat geboorte weer gezien wordt als een natuurlijke gebeurtenis waar je niet bang voor hoeft te zijn. Dat het een ervaring is die je verrijkt en laat groeien. Dat het niet per definitie een medische aangelegenheid is, maar een ervaring om je op te verheugen. Dat er meer vertrouwen komt in het geboorteproces. Vrouwen meer hun eigen gevoel leren volgen. Vertrouwen krijgen. Van zichzelf, maar ook van hun omgeving. Dat er liefdevol en respectvol met de barende vrouw en haar baby wordt omgegaan.

Daarbij hoop ik dat pasgeboren ouders meer leren vertrouwen op hun gevoel. Er is google, er zijn schoonouders en vriendinnen. Ze hebben allemaal waardevolle adviezen. Maar het antwoord op de vraag wat echt het beste is voor jou en jouw baby, dat kun je vinden in jezelf. Als je daarnaar leert luisteren en op vertrouwen, kun je veel meer ontspannen genieten van deze bijzondere tijd.

Verder hoop ik dat er meer aandacht komt voor het belang van hechting in de eerste 1000 dagen. De tendens lijkt dat we na de bevalling zo snel mogelijk weer aan het werk moeten en de baby’s moeten wennen aan oppas en kdv. Als meer algemeen bekend wordt dat een veilige hechting een eerste levensbehoefte is en een kindje vormt voor de rest van het leven, zal er meer aandacht voor komen. Bij ouders zelf, maar bijvoorbeeld ook in de kinderopvang, op het werk en bij de overheid.

De meest complete zwangerschapscursus van dit moment!

De zwangerschapscursus is de meest complete zwangerschapscursus van dit moment. Ik bereid je zowel fysiek als mentaal voor op de bevalling. Natuurlijk zijn voeding en beweging belangrijk tijdens de zwangerschap en daar heb ik het in de cursus ook zeker over. Maar mijn cursus onderscheid zich op verschillende vlakken van andere zwangerschapscursussen. Qua mentale voorbereiding leer ik zwangere vrouwen en hun geboortepartners (weer) te vertrouwen op zichzelf, hun omgeving en het geboorteproces. Pas als je vertrouwen hebt, kun je ontspannen. En juist ontspanning is tijdens de bevalling zo belangrijk als je deze vlot en soepel wilt laten verlopen. De geboortehormonen oxytocine en endorfine worden het beste aangemaakt als je ontspannen bent. En als je omgeving rustig is. Met gedimd licht, warmte, zachte geluiden en prettige geuren. Ik leer de zwangere vrouw en haar geboortepartner verschillende technieken aan die ze tijdens de bevalling kunnen inzetten om fysiek en mentaal te ontspannen. Ik leer hoe het geboorteproces fysiologisch gezien in zijn werk gaat en hoe je hier het beste in mee kunt gaan. Zodat je met je lichaam meewerkt. En de geboorte soepel en vlot verloopt.

Qua fysieke voorbereiding richt ik me vooral op de baarmoeder en het bekken. Ik probeer met een uitgekiend programma, waarin ik oefeningen gebruik vanuit de Spinning Babies methode en de bekkenfysiotherapie, zo veel mogelijk symmetrie in de baarmoeder en het bekken te creëren. Hierdoor komt het baby’tje in de ideale startpositie te liggen voor de bevalling. En dat zorgt ervoor dat de bevalling vlot verloopt.

Leonie Winkel

In mijn cursus zul je niet leren puffen en persen. Wist je dat je bekkenbodem en je mond met elkaar in verbinding staan? Probeer je bekkenbodem maar eens maximaal aan te spannen terwijl je je mond ontspannen houdt. Best lastig, he? Merk je dat dit veel makkelijker gaat als je je lippen op elkaar perst?  Best onlogisch dus eigenlijk, dat we vrouwen leren puffen (lippen getuit) en persen (lippen op elkaar), terwijl we willen dat de bekkenbodem ontspant om het baby’tje geboren te laten worden… In mijn cursus leer je ademtechnieken aan die wél helpend zijn en bovendien veel minder uitputtend. Hierdoor kom je fitter uit de bevalling. En zo geef ik je nog veel meer inzichten. Hoe adem je het beste mee op een wee? Welke houding is het meest helpend tijdens de geboortefase? Als je dan toch in de stress schiet, hoe kan je dan weer terugkomen in ontspanning? Maar ook: Wat zijn je opties tijdens de bevalling en in hoeverre mag je hier zelf over beslissen? Wat wil je met je baby na de geboorte? En hoe zorg je ervoor dat je de juiste keuzes maakt? Allemaal belangrijke dingen om over na te denken. Ik help je daar graag bij.

Geboortefotografie

Als het gaat over je voorbereiden op de bevalling maak ik weleens de vergelijking met een bruiloft. Als je gaat trouwen bereid je alles tot in de puntjes voor: Je kiest je gasten met zorg uit, de trouwlocatie, de getuigen, muziek, sfeer, noem maar op. Ik vind dat de geboorte van je kind eenzelfde voorbereiding verdient. De geboortedag van je kind is er eentje die je nooit zal vergeten. Tegenwoordig maken we overal foto’s van. Zeker de geboorte is een moment om foto’s te maken. Deze dag kun je nooit meer overdoen. Natuurlijk kun je de kraamverzorgende vragen foto’s te maken, of je doet het zelf. Maar geboortefotografen zijn experts in het vastleggen van sfeer, gevoel en beleving. Dit lukt je zelf nooit. Bovendien wil je graag alles zelf intens kunnen beleven, zonder je druk te hoeven maken over de foto’s.
Geboortefotografen zijn er meester in subtiel aanwezig te zijn (je merkt vaak niet eens dat ze er zijn!) en toch geen moment te missen. Ik vind het een waardevolle investering.

Waardevolle foto

De mooiste geboortefoto’s vind ik de foto’s waarop het gevoel van de ouders is vastgelegd vlak na de geboorte. Kindje bloot bij mama op de borst. Dat gevoel van opluchting, blijdschap, extase, prachtig!

 

Leonie Winkel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *