Kiezen voor een geboortefotograaf

Opnieuw zwanger na verlies, een bewuste keuze voor een geboortefotograaf.
Een nieuwe zwangerschap is een weg van vertrouwen zoeken en een enorme zonnestraal die je hart verwarmd wanneer er zo’n prachtig bundeltje geluk wordt geboren. Liva werd geboren in het ziekenhuis in Groningen en we maakten van haar geboorte een prachtige fotoreportage. Liva wat ben je welkom!

Wereld prematuren dag

Tijdens Wereld Prematuren Dag fotograferen we beide op de NICU in het UMCG in Groningen. Prachtige waardevolle herinneringen leggen we vast voor de gezinnen op de afdeling. Zo wordt ik terwijl ik bij een ander gezin sta aangesproken door een lieve verpleegkundige. Ivan krijgt zijn verzorging en omdat hij weinig externe prikkels kan verdragen is dit het moment om te fotograferen zonder de doeken over de couveuse. Ik sta naast de couveuse en probeer tussen de deurtjes en de armen van de verpleegkundige de momentjes te vangen van dit kleine mannetje. Wat een kanjer, geboren met 24 weken maar wat een beauty! Wanneer de verzorging klaar is wandelen zijn ouders binnen. Ik maak nog een paar foto’s met hun handen bij hun zoontje en dan zeg ik gedag. Kort na de reportage verneem ik dat Ivan zijn strijd heeft verloren. Wat een gemis! Zo’n prachtig kereltje en maar zo kort hier.

Via facebook volg ik het gezin en herken de berichtjes zo die worden geschreven over het gemis van Ivan. Wat een indruk maakt zo’n klein perfect kereltje. Wanneer ik verneem dat ze opnieuw in verwachting zijn ben ik erg verheugd. Ivan wordt grote broer! Wat een blijdschap maar tegelijk ook angsten en zorgen. Hoe zal deze zwangerschap verlopen en zou dit wondertje wel een eerlijke kans krijgen?

Een bewuste keuze voor een geboortefotograaf

Wanneer Ellen & Johan mij een berichtje sturen om meer informatie te vragen over geboortefotografie realiseer ik me direct dat dit een hele waardevolle reportage zal worden. Niet alleen bijzonder waardevol maar ook een hele bewuste keuze om te kiezen voor een geboortefotograaf bij de bevalling. Op een prachtige zomerse avond zitten we buiten om uitgebreid kennis te maken en de wensen door te spreken. Natuurlijk hebben we het ook over Ivan en wat een zorgen en angsten deze zwangerschap voor hen beide met zich mee brengt. Iedere week is een cadeautje. Eerst de 24 weken, 26 weken, 28 weken, 30 weken en zelfs de 32 weken worden gehaald.

Opnieuw zwanger na een vroeggeboorte

Ivan krijgt een zusje en de zwangerschap gaat voorspoedig maar dan gaat mijn telefoon in de nacht van vrijdag 22 September. Het rommelt in Ellen haar buik en ze zijn onderweg naar het ziekenhuis. Ik stap uit bed om alvast de tasjes e.d. klaar te maken voor mijn eigen kinderen en de camera tas te checken en ga dan eerst weer slapen. Het blijkt gelukkig vals alarm en lijkt op voorweeën maar ’s avonds zijn ze opnieuw in het ziekenhuis met een onrustige buik en ligt Ellen weer even aan de CTG. Omdat het onrustig blijft besluit men om de cerclage te verwijderen en dan is het afwachten. Ze blijven een nachtje in het ziekenhuis en Ellen slaapt weinig omdat de voorweeën blijven aanhouden. In de ochtend zakt het weer wat af en na de lunch gaan ze weer naar huis. Wachten op de echte weeën en hoewel ze al een prachtig geboortetermijn hebben gehaald hopen we toch dat er nog een paar weekjes bij mogen komen zodat dit meisje de beste start heeft die ze maar kan wensen en vooral een fijne kraamperiode op het gezin staat te wachten.

Controle

Een weekje later op vrijdag 29 September staat er een nieuwe controle gepland en zitten we in de 35ezwangerschapsweek. Zal het dan toch een Oktober kindje worden?? Bij de controle wordt er vanwege verhoogde bloeddruk en minder leven voelen een extra check gedaan op eiwitten in de urine en een CTG om de kleine even te monitoren. Gelukkig horen we een paar uurtjes later dan ze weer onderweg zijn naar huis en dat alles goed is! Fijn dat ze zo goed in de gaten worden gehouden deze zwangerschap!

Een prachtige geboorte fotoshoot in Groningen

En jawel de September maand is voorbij en we zullen toch echt in Oktober een prachtige geboortereportage maken van de geboorte van dit dametje. Maandag 2 Oktober lijkt dan echt de bevalling te zijn begonnen. In de vroege ochtend krijgen we een berichtje dat het vermoeden is dat de vliezen zijn gebroken en dat ze onderweg zijn naar het ziekenhuis. Daar wordt ze aan de CTG gelegd en blijkt dat de vliezen daadwerkelijk zijn gebroken, een hoge vliesscheur. Ellen moet in het ziekenhuis blijven in afwachting wat haar lichaam doet. Ze krijgt dagelijks een CTG en mocht de kleine meid met 37 weken nog niet zijn geboren dan wordt de baby dan gehaald. Het is dan maandag en zaterdags zal Ellen 37 weken zwanger zijn. Zal de kleine meid nog zolang blijven zitten?

Voorspelling

7–10–2017 dat lijkt Johan een prachtige datum maar Ellen denkt dat ze 2 daagjes eerder komt op 5-10-2017. Wanneer de donderdag (5 oktober) nog maar net is aangebroken krijgen wij om 00.03 een berichtje in de groepsapp. De vliezen zijn nu volledig gebroken. De arts maakt zich nog geen zorgen schrijft Ellen en ze moet gewoon een poging doen om te gaan slapen. Ze bellen zodra het echt gaat beginnen. Annemiek is nog wakker maar ik lig al heerlijk te slapen en heb deze berichtjes dus helemaal gemist. Johan besluit om toch naar het ziekenhuis te komen en als hij aankomt nemen de weeën toe in hevigheid. Ze twijfelen om de CTG op de kamer te doen of alvast richting de verloskamer te gaan. Ik lig nog altijd heerlijk te slapen tot mijn telefoon gaat om 01.13u

9cm

Het enige wat ik hoor is ‘ 9cm ontsluiting’. Ik vraag Johan om de verloskamer door te geven via de groepsapp en spring mijn bed uit. Binnen 2 minuten zit in aangekleed en al met een ‘ontbijtje’  in mijn hand in de auto. Op naar het ziekenhuis in Groningen voor een prachtige geboorte fotoreportage. Zal ik op tijd zijn? Ik meld me bij de balie en loop achter de verpleegkundige aan naar de verloskamer. Even bewust in en uitademen om niet haastig binnen te komen want ik wil het proces niet storen.

De geboortefotograaf is op tijd!

Ik stap de verloskamer binnen op het moment dat Ellen heeft gehoord dat ze mag beginnen met persen. Oh gelukkig ik ben dus net op tijd! Ik fotografeer de kracht van de weeën, de steun van Johan, die prachtige bolle buik en stapje voor stapje zien we dat de kleine meid dieper komt. Dan is daar het moment, om 02.36u, Liva haar hoofdje is geboren en Johan pakt zijn dochter aan. Een gezonde meid die hij met de tranen in zijn ogen bij mama op haar borst legt. Ze is er! ‘Randprematuur’ maar voor dit gezin is Liva een prachtige voldragen baby. Wat een ontlading, dankbaarheid, liefde en verwondering. Ik pink ook snel een traantje weg achter mijn camera en blijf fotograferen en leg al die eerste bijzondere momenten vast.

Ontlading en dankbaarheid na de geboorte van Liva

Hoewel het midden in de nacht is wordt de familie al snel gebeld. Aan de reacties aan de andere kant van de lijn te horen zie ik het al helemaal voor me dat ze hun bed uit springen, de kleren aantrekken en in de auto springen. Een beetje mijn start van deze geboorte reportage nadat ik werd gebeld met het bericht ‘9cm ontsluiting’. Liva drinkt ondertussen haar eerste slokjes uit de borst en wordt dan nagekeken door de kinderarts. Ze slaagt met vlag en wimpel! Wij krijgen de mogelijkheid om Liva even te bewonderen en wat is het een beauty. Ze wordt nog wel even extra in de gaten gehouden maar er zijn totaal geen zorgen en dat is volop genieten voor Ellen & Johan. Liva krijgt haar kleertjes aan en wordt heerlijk ingepakt in warme doeken. Johan pakt zijn meisje op, er rolt een traan uit zijn ogen en ik zie dat het besef komt dat ze er gewoon is. Wauw wat een liefde voor zijn dochter.

Laat je ’s nachts familie komen na de geboorte van je kindje?

Om 04.00u ’s nachts stappen opa & oma de verloskamer binnen. Ellen haar ouders bewonderen dat kleine bundeltje geluk in Johan zijn armen. Natuurlijk mag oma ook haar kleindochter in haar armen houden en het is zo’n mooi gezicht dat bundeltje ingepakt geluk bij oma in de armen. Ellen komt onder de douche vandaan wanneer ook de andere opa & oma de verloskamer binnen stappen. Wat een ontlading voor beide opa’s en oma’s! Het lijkt ons bijzonder zwaar wanneer je je kleinkind verliest en tevens je eigen kind zoveel verdriet ziet hebben. En wanneer er dan zo’n enorme straal zon naast dat verdriet komt verpakt in 3440gram waar zo naar uit is gekeken dan zie je alle zorgen van iedereen afglijden en iedereen intens genieten van deze eerste uren samen. Oh wat zal Liva in een warm nest opgroeien.

Foto’s op de kraamafdeling

We verhuizen naar de kraamafdeling en reizen daarvoor het halve ziekenhuis door en Ellen houdt heerlijk haar meisje in haar armen richting de kraamafdeling. Daar maak ik nog een paar foto’s van Liva en dan is het tijd om afscheid te nemen en dit prachtige gezin rust te geven.

Lieve Ellen & Johan
Wat heb ik een bewondering voor jullie. Zoveel kracht en vertrouwen stralen jullie uit richting Liva en zoveel liefde is er te zien voor jullie beide kindjes. Wij zijn dankbaar dat we Ivan* ook heel kort hebben mogen ontmoeten met zijn vechtlust. Veel geluk gewenst voor de toekomst met jullie 2 kindjes. Liva in jullie armen en Ivan* in jullie harten.

Kiezen voor een geboortefotograaf

Kiezen voor een geboortefotograaf

Geboortefotografie

Wil jij ook zo’n prachtige fotoshoot?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *