Nienke schreef een prikkelend en open gastblog over ontspannen, jezelf laten gaan en de controle verliezen. Allemaal enorm belangrijk tijdens het geboorteproces, dat zien wij bij elke bevalling weer. Wij verwonderen ons altijd over hoe de aanstaande ouders dit proces allemaal op hun eigen wijze aan gaan. Nienke helpt stellen met een kinderwens en zwangeren om regie te krijgen over hun gezondheid, vruchtbaarheid, zwangerschap en bevalling. Zodat zij vanuit ontspanning en overgave het avontuur van ouderschap aan kunnen gaan. Geniet van dit gastblog en we horen graag of de tips hebben gewerkt.

Corticale Inhibitie – waarom je wil dat je hersens ‘uit’ staan tijdens het vrijen, én tijdens de bevalling

oxytocine

Ooit geprobeerd om tijdens een vrij-partij je ‘to-do list’ van de komende week door te nemen in je hoofd, of met je partner? 
Dikke kans dat er dan van vrijen niet veel terecht kwam. Je lichaam kan niet zo goed twee dingen met elkaar combineren waarvoor totaal verschillende hersenhelften en -gebieden nodig zijn. En aangezien de linker hersenhelft en je Cortex, het ’denkende brein’, over het algemeen nogal dominant zijn als het gaat om ‘aan’ staan en alert zijn, is het vrij makkelijk om afgeleid te raken tijdens het vrijen..
Laten nou net dezelfde systemen actief zijn tijdens de bevalling…
Momenten waarop het belangrijk is om te ontspannen, jezelf kunnen laten gaan, de controle verliezen zijn voornamelijk processen die aangestuurd worden door het instinctieve, emotionele brein en de rechter hersenhelft.

Controle verliezen? Dat willen we liever niet, maar voor de bevalling is dit toch iets waar je beter van te voren over na kunt denken. Want hou jij graag controle? Wil je graag weten wat er allemaal gebeurt en gaande is? 
Dan helpt dat tijdens een bevalling nou nét niet.
Alles wat jouw denkende brein ‘aan’ zet remt namelijk de bevalling juist af. Dus alles wat je maar enigszins aan het denken zet, blokkeert een natuurlijk verloop van de bevalling.
Pas als je tot volledige ontsluiting bent gekomen en de natuurlijke ‘persreflex’ zich aandient zullen de hormonen die je helpen om ‘wakker te zijn’ weer oplopen. Wel zo fijn als je straks je kindje kunt aanpakken en in de ogen kunt kijken, maar zolang je nog niet helemaal ‘open’ bent, heb je niets aan adrenaline, tenzij je leven of dat van je kindje op het spel staat.
Moet je dus lijdzaam alles over je heen laten komen? Ben je overgeleverd aan de goden / dokters / vroedvrouwen? Of is er een alternatief?
Wat als je wél een gevoel van controle kan hebben, en toch in overgave de bevalling aan kan gaan?
Wat zou je daar bij kunnen helpen?
geboortecoach
Mijn naam is Nienke Stoop. Ik ben arts en expert op het gebied van Fertiliteit en Zwangerschap . In mijn werk met wensouders en zwangeren maak ik gebruik van de nieuwste inzichten op het gebied van westerse Body&Mind Medicine , Oosterse geneeswijzen en Positieve Psychologie.
Ik help stellen met een kinderwens en zwangeren om regie te krijgen over hun gezondheid, vruchtbaarheid, zwangerschap en bevalling. Zodat zij vanuit ontspanning en overgave het avontuur van ouderschap aan kunnen gaan. 
Met zelfvertrouwen, liefde én plezier.
Deze 7 tips gaan je helpen om tijdens de bevalling de controle los te laten en te ontspannen terwijl je ook regie ervaart.
  1. Verdiep je in de fysiologie van geboorte, zodat je weet wat je te wachten staat. Kennis is macht, een goede voorbereiding het halve werk. Met kennis stap je in je vrouwelijk leiderschap.
  2. Leer eenvoudige ademhaling en ontspanningsoefeningen die je tijdens de zwangerschap en de bevalling kunt toepassen.
  3. Werk aan een vertrouwensband met je verloskundige, voel je je onvoldoende veilig in het contact met je gynaecoloog of vroedvrouw bespreek dit dan met je partner én de betreffende zorgverlener. Verbetert het contact niet ga dan op zoek naar een andere professional of laat je aanvullend begeleiden door een Doula of Zwangerschapscoach.
  4. Maak samen met je partner een geboorte én een post-partum plan waarin je vooral beschrijft hoe je je wilt voelen tijdens én na de bevalling en op wat voor manier jij je kindje welkom wilt heten in de eerste #40dagen van zijn of haar leven na de geboorte.
  5. Overweeg een geboortefotograaf te betrekken bij je bevalling zodat je tijdens de bevalling niet na hoeft te denken over ‘of er wel foto’s worden gemaakt op het juiste moment en vanuit de juiste hoek’.
  6. Zorg dat jullie apparaten zoals tv, iPad of telefoon uit hebben staan tijdens de bevalling. Deze apparaten zetten niet alleen je brein aan tot denken, maar hebben ook een klok functie terwijl het beter is om de tijd even helemaal te vergeten als je aan het bevallen bent. Het blauwe licht van beeldschermen gaat de aanmaak van melatonine tegen, en laat dat nou een belangrijk hormoon zijn dat je nodig hebt tijdens de bevalling.
  7. De aanwezigheid van een persoon die niet je partner, noch je verloskundige is, en die de hele bevalling bij je blijft, waar je je veilig bij voelt en die niet van je zijde wijkt is een belangrijke factor als het gaat om het voorkomen van complicaties en het vergroten van een gevoel van veiligheid en geborgenheid voor beide ouders. Wie kan die persoon voor jullie zijn?
Wil je weten hoe ik jullie kan ondersteunen bij kinderwens of zwangerschap? Lees meer op https://lotuscoach.nl Meer informatie over een goede voorbereiding op de bevalling en kraamtijd? https://geboortenis.nl/blog
lotuscoach
foto’s: Wendy van Hardeveld

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *