Twijfels over een geboortefotograaf

Als je twijfelt over een geboortefotograaf bij je bevalling dan is dit geboorteverhaal prachtig om te lezen. Janneke & Pieter hadden nogal wat twijfels of ze wel een extra iemand bij de geboorte van hun tweede kindje aanwezig wilden hebben. Nadat de verloskundige vertelde hoe waardevol haar eigen foto’s zijn en dat mijn aanwezigheid als geboortefotograaf amper werd opgemerkt hakten ze de knoop door en planden we een gesprek. Toen ik het gezin een lange tijd na de geboorte opnieuw trof voor een gezinsreportage zei papa. ‘ik heb zo getwijfeld over geboortefotografie, maar met mijn ervaring nu vind ik dat geboortefotografie eigenlijk standaard in het zorgpakket moet zitten’. Dat laat voor dit gezin opnieuw zien hoeveel waarde een geboorte fotoshoot heeft.

“Ik heb veel gemist van mijn eerste bevalling”

Janneke en Pieter vertelden over de bevalling van hun oudste dochter en dat vooral bij Janneke heel veel langs haar heen is gegaan. Nu hoopt ze meer zelf mee te krijgen en ze hopen dat de foto’s daar ook aan bij zullen dragen om alles in een tijdslijn te kunnen zetten. De grote wens van Pieter is dat de bevalling begint na een nacht goed slapen en Janneke hoopt vooral geen verplaatsing richting het ziekenhuis en ze hoopt fijn thuis in bad de weeën op te kunnen vangen.

Als geboortefotograaf stand-by rond de feestdagen

In de weken die volgen hebben we regelmatig contact met elkaar. Alles is rustig met soms wat voorweeën maar niets noemenswaardigs. Een geboorte is veelal niet te plannen en zo staan we ook tijdens de feestdagen stand-by als geboortefotograaf of met speciale dagen. Het blijft rustig bij Janneke tot donderdagochtend 29 December. Ik krijg rond 10.00u een appje dat het sinds vanmorgen rommelt maar dat er nog niet echt regelmaat in zit. Een klein uurtje later ‘volgens mij is het nu echt begonnen’. Jula wordt straks opgehaald door opa en oma en de verloskundige komt straks ook langs.

Een badbevalling zonder warm water?

Begin van de middag kom ik bij het gezin waar het bad wordt gevuld en Janneke staat bij het kookeiland de weeën op te vangen. Daar waar ze in de ochtend nog flink krachtig waren lijken ze nu in intensiteit iets te zijn afgenomen. Janneke wil vooral graag in bad zodat ze daar kan ontspannen maar het vullen van het bad met warm water blijkt een uitdaging te worden. De huizen hebben namelijk hun warm water via een elektrische boiler en nadat Pieter & Janneke vanmorgen ook al lekker hebben gedoucht is het warm water op en het bad half vol.

Pieter vult het bad door vele liters water op te warmen in pannen op het vuur. Een hele klus maar het water wordt gelukkig heel snel warm in de pannen en beetje bij beetje komt het water dichterbij het gewenste streepje. De weeën worden weer iets pittiger en Janneke is klaar om in bad te gaan. Wat vind ze dit fijn! Pieter wijkt geen seconde van haar zijde en steunt Janneke waar hij maar kan. Wat vangt ze de weeën geweldig op! Prachtig om te zien en hoewel ze het heel spannend vind dat de weeën in intensiteit iets zullen toenemen krijgt ze van iedereen om haar heen de kracht om te vertrouwen in haar eigen kunnen.

Zelf je kindje aanpakken

Rond 18.00u worden de vliezen gebroken en de intensiteit van de weeën neemt gelijk toe evenals het drukgevoel van onderen. Nog maar heel eventjes en dan mag Janneke actief mee gaan persen. Stiekem weet ik de naam al en ik ben zo ontzettend nieuwsgierig naar het kleine ventje wat nu nog beweegt in Janneke haar buik. Als ze actief mee mag gaan persen gaat het voorspoedig. Het hoofdje wordt geboren en terwijl we wachten op de volgende wee blijven Janneke & Pieter maar roepen ‘kijk dan’ ‘oh wat mooi’ ‘wat bijzonder’. Het is ook werkelijk een prachtig gezicht hoe het hoofdje is geboren onder water. Bij de volgende wee wordt er een prachtig mannetje geboren Ruben Jan. Hij is vernoemd naar zijn opa. Ruben blijft nog even rustig wennen onder water en wanneer Janneke er klaar voor is legt ze zelf haar zoon op haar borst neer. Vol verwondering en trots kijken Janneke & Pieter naar hun zoon. Wat een blijdschap en trots. Achter de camera pink ik ook een traantje weg want wat is het toch keer op keer bijzonder en krachtig om een klein wondertje geboren te zien worden. De eerste uren na de geboorte zijn zo liefdevol en warm. Wanneer het gezin boven fijn in bed ligt is het voor mij tijd om afscheid te nemen.

Foto’s van de eerste ontmoeting met haar broertje

De volgende ochtend staat allereerst de inschrijving van Verwonder Fotografie bij de kamer van koophandel op de planning. In de kou proosten we op ons nieuw bedrijf met kinderchampagne en dan rij ik door naar Meerstad waar ik even in de kamer wacht. Wanneer Julia samen met oma arriveert (en later opa ook) is het tijd voor het bijzondere moment. Pieter komt naar boven met Julia op de arm. Wat is het fantastisch om het gezin compleet te zien. Julia verwonderd zich over haar grote voeten en de kleine voetjes van Ruben. Keer op keer laat ze ons het verschil zien. Ze verteld over het logeren bij oma en knuffelt heerlijk met mama, papa en ook Ruben krijgt de eerste knuffels en aaitjes. Wat een rijkdom.

Heel veel geluk met elkaar gewenst!

Liefs Marjolein

Geboortefotograaf meerstad groningen

Geboortefotografie

Wil jij ook zo’n prachtige fotoshoot?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *