Doula

Marije is doula bij haar eigen bedrijf ‘het Moederinstinct’. Je kunt haar inzetten om jou en je partner ondersteuning te bieden tijdens je zwangerschap, bevalling en weken daarna. Een doula heeft de volledige focus op jou en is de enige geboortezorgprofessional die continu 24/7 ondersteuning kan bieden. Ze wisselt niet van diensten en kent jou door en door. In september 2016 startte Marije met een opleiding tot doula en in januari 2017 ondersteunde ze voor het eerst een bevalling. Sindsdien groeit haar praktijk en zet zij zich met hart en handen in om vrouwen een positieve bevalervaring te geven. Een bevalling is een enorm groot en bepalend moment in een mensenleven. Het gevoel wat je hieraan overhoudt, dat blijft je de rest van je leven bij. Marije ondersteunt vrouwen om dat gevoel positief te laten zijn, ongeacht hoe de zwangerschap, bevalling en eerste weken met je baby verlopen. Haar werkgebied is 45 minuten tot 1 uur autorijden rondom Heerenveen.

Bevallen

Wanneer het om baren gaat, dan is ons lijf nog hartstikke (om het maar even te benoemen zoals het is) primitief. Bevallen gaat het beste als je er niet bij nadenkt en volgt wat je lichaam aangeeft. Vertrouwt op je instincten. En dat is beslist niet altijd even gemakkelijk.

inzichtkaarten geboorte

Inzichtkaarten

Gelukkig zijn er dingen die je kunt doen om het “uit gaan” van je denken aan te moedigen. De allergrootste factor die bijdraagt aan het “uit gaan” van je denken is; van jezelf weten wat jij belangrijk vindt, kennis hebben en weten wat jouw opties zijn. Dit is voor mij reden geweest om de inzichtkaarten te ontwikkelen.
Wanneer ik vrouwen en hun partners ondersteun dan stel ik vaak veel vragen. Door na te denken over wat je wilt antwoorden of door op zoek te gaan naar meer informatie om een antwoord te kunnen geven, help je jezelf. Op het moment dat jij iets voor jezelf doet, jezelf ergens over informeert, dan voelt dat goed! Jij neemt de regie, weet wat je wil en ook wat je kunt verwachten. Zodra jij weet wat je wilt en daarmee ontdekt wat je je nodig hebt, kun je erom vragen en kun je jouw behoeften communiceren, door een verzoek te doen aan de ander. Je zet je behoeften en verzoeken op papier. Dit op papier zetten is in feite het maken van je geboorteplan. Zodra alles op papier staat, dan is dat het moment waarop je er niet meer over na hoeft te denken.

Wanneer je van tevoren al het denkwerk al hebt gedaan en hebt opgeschreven wat jij belangrijk vindt, dan geeft je dat tijdens de bevalling enorm veel ruimte. Als je niet meer hoeft te denken, dan kun je het loslaten en gaan je instincten de bevalling over nemen. Je kunt met je partner afspreken dat hij/zij jouw behoeften en verzoeken bewaakt. Kies je voor een doula, dan kun je haar de taak geven het bewaken voor haar rekening te nemen. Je partner kan dan samen met jou in jouw bevalbubbel zijn en jullie kunnen optimaal de geboorte van jullie kind gaan ervaren.

De bewustwording van de stappen die je doormaakt wanneer je goede vragen voor je kiezen krijgt en ook de kracht van het denken, maakte dat ik bedacht dat ik wilde dat de vragen op papier kwamen. Ze zouden toegankelijk moeten zijn voor iedere zwangere vrouw, niet alleen de vrouwen die voor mijn ondersteuning kiezen. De inzichtkaarten zijn ontstaan vanuit mijn gunfactor naar iedere vrouw. Ik gun iedere vrouw een zwangerschap en bevalling waarin zij het gevoel van regie heeft en waarop ze, ongeacht hoe alles loopt, met een positief gevoel terug kan kijken. Het gebruiken van de inzichtkaarten draagt daar enorm aan bij.

De set met inzichtkaarten is een luxe kaartenset bestaande uit 88 kaarten onderverdeeld in 9 thema’s: Zwangerschap, Bevalling, Pasgeboren baby, Gevoel, Ontspanning, Partner & mama, Mama en gewoon jij, Wat als… Op iedere kaart staan 1 of meerdere vragen die jou aanmoedigen tot nadenken en uitnodigen tot gesprekken met je geboortepartner en om verder onderzoek te doen, wanneer je een vraag nog niet weet te beantwoorden.

Je bestelt de kaarten via mijn website of door mij een berichtje te sturen.

Je kunt mij volgen op @doulamarije op social media voor oa meer tips over hoe je een ontspannen zwangerschap kunt ervaren, jezelf kunt voorbereiden op je bevalling en wat belangrijk is tijdens de eerste weken met je pasgeboren baby.

Warme groet,

Marije Dijkma

Doula bij ‘het Moederinstinct’. 0627547227

www.hetmoederinstinct.nl      info@hetmoederinstinct.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *