Week van de hoogbegaafdheid – 9 tot en met 17 maart 2019

“Hoogbegaafdheid is een persoonskenmerk dat bij 2 à 3 % van de bevolking voorkomt, afhankelijk van de gehanteerde definitie. Intelligentie is een essentieel onderdeel, maar hoogbegaafdheid is méér dan alleen een hoog IQ. Gedrevenheid, autonomie, creativiteit, sensitiviteit zijn andere aspecten van hoogbegaafdheid.”

hoogbegaafd

Meer dan een IQ cijfertje:

Een mooie definitie van hoogbegaafdheid geeft duidelijk aan dat hoogbegaafd (HB) meer is dan alleen een hoog IQ. Het is juist zoveel meer. Hoogbegaafdheid heeft te maken met anders leren, vooruitdenken, uit verschillende hoeken naar iets kunnen kijken, snel verbanden zien, revolutionaire ideeën en een eigen visie hebben. Maar ook een gruwelijke hekel aan onrecht hebben en een groot gevoel voor tolerantie en gelijkheid, hooggevoelig zijn, creatief kunnen denken en nog zoveel meer. En wat kun je genieten van al die mooie eigenschappen van hoogbegaafdheid, van het snel verbanden leggen, het creatieve denken, de brede interesses, de sensitiviteit waardoor je zo mooi contact met mensen en dieren kunt maken.

Vooroordelen:

Hoogbegaafdheid brengt vaak vragen met zich mee. Voor de hoogbegaafden zelf, maar ook voor de omgeving. Vragen en opmerkingen zoals:
“Oh, dan zijn je kinderen zeker ook autistisch?”
“Dat is lekker makkelijk, die redden zichzelf wel.”
“Weet je zeker dat hij slim is en niet gewoon adhd heeft?”
“Jullie willen zo nodig slimme kinderen, dus de reiskosten betaal je dan ook zelf maar.”
“Wat een opschepper dat ze die docent Spaans in het Spaans antwoord geeft.”
“Ouders van hoogbegaafde kinderen hebben allemaal van die goed betaalde banen, dus die kunnen zelf het onderwijs wel betalen.”

Hoogbegaafd zijn heeft heel veel mooie kanten die elk hoogbegaafd mens zou moeten kunnen ontdekken en benutten. Maar het heeft zeker ook zijn nadelen. Door het gebrek aan kennis, het onbegrip en de vooroordelen is het voor ons als ouders van twee hoogbegaafde kinderen een lange weg. Een lange weg met strijd, doorbijten en vooral doorbikkelen om een veilige en mooie basis te creëren. Wij hebben twee prachtige kinderen die van de wereld mogen genieten en de wereld mag zeker ook van hen genieten!

Anders en ook gewoon:

Dat hoogbegaafdheid beter wordt herkend, is voor iedereen enorm belangrijk: voor de samenleving zodat de positieve kanten van hoogbegaafdheid kunnen worden benut, en voor de hoogbegaafden zelf zodat zij niet denken dat ze gek zijn en hun talenten ten volle kunnen en mogen ontwikkelen. En vooral om de kinderen hun eigen waarde te laten behouden. Dat ze goed zijn zoals ze zijn, dat ze er mogen zijn, dat ze prachtig zijn en zeker ook heel erg gewenst zijn.
Mijn hart brak toen mijn dochter na de eerste kennismakingsochtend op haar nieuwe school – een school voor hoogbegaafd onderwijs – vrolijk naar buiten kwam rennen en zei: “Mama, ik ben helemaal niet gek, hier snappen ze mij en zijn ze allemaal net zoals ik.” Dat is alles wat je wilt voor je kind, toch? Dat hij/zij zich normaal en geaccepteerd voelt.


Trots en blij met de ‘mensen op de wereld’ traktatie… De gedachte achter de traktatie: Alle mensen zijn welkom op de wereld, of je nou van mannen of van vrouwen houdt, of je nou gekleurd of blank bent, of je nou dik of dun bent, iedereen is uniek en iedereen mag op de wereld zijn <3

Fotoproject Hoogbegaafdheid

Vanuit mijn hart en mijn drive om meer bekendheid te creëren rondom hoogbegaafdheid, ben ik een fotoproject gestart om te laten zien hoe gaaf hoogbegaafdheid is en hoe we genieten. Maar ook de minder leuke kanten van hoogbegaafdheid komen aan bod. Een fotoproject rondom de wereld van hoogbegaafden met alle ups en downs die iedereen heeft. Een fotodocumentaire over de dagelijkse realiteit van gezinnen met hoogbegaafde kinderen. Een project om de vooroordelen weg te nemen, te laten zien dat er zoveel overeenkomsten zijn, maar ook dat dingen anders zijn. Dat hoogbegaafd zijn heel mooi kan zijn, en ook extra zorg met zich mee kan brengen. Een eerlijke kijk op het dagelijkse leven; een pure registratie van het leven van deze gezinnen.

Wat mij bezighoudt en wat ik graag wil laten zien met dit project is:
Gelukkig hoogbegaafd, kun je dat zijn? Ben je anders? Doe je anders? Zijn de gezinnen anders? Ziet je dagelijkse leven er anders uit of zijn er juist veel overeenkomsten? Zijn er aanpassingen? Wat is er mooi aan hoogbegaafdheid? Welke bergen en dalen kom je onderweg tegen? Wat is de realiteit rondom hoogbegaafdheid?

Voor dit project zoek ik gezinnen met (vermoedelijk) hoogbegaafde kinderen die het leuk vinden om een aantal uurtjes van hun dag te laten fotograferen. Voor jouw gezin zelf een prachtige waardevolle herinnering aan jullie dagelijkse leven zoals het nu is. Met jullie liefdevolle band, de genietmomentjes en de dingen die jullie gezin zo bijzonder maken. De fotoreportage laat jullie dagelijkse leven als gezin met hoogbegaafde kinderen zien, gewoon zoals jullie zijn. Er wordt niet geposeerd, maar jullie gezin wordt op een eerlijke en ongedwongen manier tijdens jullie dag gefotografeerd. Het zijn pure gezinsdocumentaires, je zult dingen zien die normaalgesproken niet je aandacht hebben en je zult zien hoeveel bijzondere en mooie momenten jullie hebben als gezin. Hoe jullie met de obstakels rondom hoogbegaafdheid omgaan en hoe jullie elkaar hierin steunen. De fotoserie laat precies zien wie jullie als gezin zijn, die ene dag in dat jaar. Jullie eigen persoonlijke gewone HB-verhaal.

Wil je meer weten over dit HB fotoproject of wil je jezelf opgeven, kijk dan even op deze pagina en neem contact op om te kijken wat ik voor jullie kan doen.
Liefs, Annemiek

fotoshoot

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *